Stop manipulare ! Cei 9 oameni din viata ta de care trebuie sa scapi urgent

STOP_MANIPULARE_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te salut cu drag!

Astazi o sa discut cu tine despre cei 9 oameni din viata ta de care trebuie sa scapi.

Cei 9 asupra carora este necesar sa iei masuri urgente pentru ca, altfel, iti vor influenta viata intr-un mod in pe care nu ti-l doresti.

In preajma fiecarui om se pot afla indivizi cu anumite tipuri de comportamente care sa-i faca rau si care sa il poata manipula cu fiecare zi care trece din viata lui.

Acesti 9 manipulatori a unei persoane pot fi parintii ei, prietenii sau colegii ei, sefii ei sau pur si simplu alte persoane necunoscute care isi fac dintr-o data aparitia in viata ei.

Toti avem suficiente motive ca sa traim asa cum ne dorim si ca de la o anumita varsta sa putem sa decidem cine sa stea prin preajma noastra si cine nu.

Sa hotaram cu cine suntem intr-o relatie toxica, in care principiile si valorile noastre nu isi gasesc locul.

Sa luam imediat masuri de schimbare sau transformare ale acestor tip de relatii in care ne intalnim cu cele 9 comportamente umane toxice.

Vreau ca mai intai sa iti enumar aceste comportamente umane, iar apoi o sa discut cu tine despre fiecare tipar in parte.

 

1. Agresorul                          2.Victima                                      3. Insistentul                  

 4. Criticul                        5.Perfectionistul                           6. Ignoratul     

   7. Santajistul                  8. Magicianul negru               9. Dictatorul (Tiranul) 

Sunt convins ca deja, macar cu o parte dintre aceste specimene umane, ai avut de a face pe parcursul vietii tale de pana acum.

Cu restul te vei intalni poate mai tarziu.

De aceea este bine sa devii mai vigilent si sa sesizezi din timp momentul in care incepi sa te afli sub puterea unuia dintre ei. 

Sa iti spui: ”Stai asa ca acest om din fata mea se comporta in acest fel pentru ca vrea sa mamanipuleze!”. 

Apoi imediat sa gasesti solutia prin care sa iesi de sub acea influenta negativa.

 

 1. Agresorul

Oamenii agresivi ne forteaza sa gandim, si sa facem asa cum ne spun si ne cer ei.

Comunicarea agresorului este directa, fara ascunzisuri si fara insinuari, iar unealta lui de manipulare este instaurarea fricii.

 Stii ca esti manipulat prin agresivitate atunci cand observi ca dai curs cererii unui agresor datotita fricii pe care o simti in legatura cu el.

 Cand incepi sa-i faci pe plac pentru ca iti este teama sa nu tipe la tine, sa nu te certe, sa nu te pedepseasca, sa nu te bata, atunci incepi sa te afli sub puterea lui.

Te trezesti ca ai facut ceva pentru el sau ca ai fost de acord cu o idee de-al lui, fara sa iti fi dorit acest lucru.

Tot ceea ce te-a impins s-o faci a fost frica pe care ai sintit-o.

Mai mult de atat, este suficient sa simti doar de 3-4 ori acea frica generata de  agresivitatea unei persoane aupra ta si gata, esti permanent sub influenta lui negativa.

Din acel moment ajungi “sa-i canti in struna”, fara ca acesta sa isi mai arate agresivitatea fata de tine.

De la un moment dat, doar gandul ca ne-ar putea certa sau ne-ar putea pedepsi, ne determina sa actionam dupa placul lui.

Stiu cazuri de cupluri in care femeile nu spun nici “ps” ca sa nu il supere pe barbatul parteber si acesta sa devina agresiv cu ele.

Spun si fac cum zice el chiar daca, in sinea lor, ele nu sunt de acord cu ideile lui.

Prefera sa procedeaza in acest fel decat sa fie certata sau mai rau, batuta.

Nu ma indoiesc ca exista si barbati intr-o astfel de situatie. 

O astfel de manipulare prin agresivitate poate fi exercitata de anumiti parinti asupra propriilor copii.

Cand eram copil, imi aduc ca aveam o gramada de tovarasi de joaca care erau “educati” cu cearta, batai si pedeapsa.

Imi amintesc despre ei ca, atunci cand se apropia ora sa vina parintii de la serviciu,  tasneau ca din pusca de la locul de joaca si se duceau direct acasa ca parintii sa-i gaseasca acolo.

Ei nu isi doreau sa plece de la joaca dar le era frica de parinti ca ii vor certa si ii vor pedepsi pentru ca in loc sa isi faca temele asa cum primisera “ordin” ei “pierdeau timpul “ prin fata blocului.

Agresivitate am vazut chiar si la cativa patroni care creaza in mintea angajatilor acea frica ca vor putea fi dati oricand afara..

Ei zbiara la angajati de dimineata pana seara si ii ameninta, reusind astfel sa ii manipuleze pe acestia sa munceasca mai mult decat sunt platiti.

Agresivitatea poate fi la indemana oricui, ea existand deja in fiecare din noi si astfel nu este o caracteristica care se dobandeste ci doar se activeaza.

De aceea este foarte simplu de folosit de oricine, mai ales ca nu trebuie sa inveti ca sa fii agresiv.

Daca s-ar putea face un top al metodelor de manipulare in functie de criterii precum rafinamentul si finetea, aceasta metoda mi se pare cea mai primitiva si nerafinata dintre toate

Cum sa scapi de agresor

Ai 2 alternative in functie de context:

a) Masura radicala: il parasesti, il ocolesti, renunti de tot sa mai fii in prezenta lui

b) il infrunti, fie verbal fie fizic

Daca poti sa faci acest lucru, este nevoie sa stii si sa fii convins ca agresivitatea celui din fata ta, ascunde de fapt o mare slabiciune a lui.

Daca nu ar fi la mijloc slabiciune si ar vrea sa obtina ceva de la tine, ar fi facut-o printr-o metoda mai rafinata de manipulare si nu ar fi ales-o pe cea mai primitiva.

Agresorul nu isi doreste ca cineva sa ii simta slabiciunea si atunci si-o mascheaza cu agresivitatea.

Asa ca solutia este sa il infrunti, verbal si chiar si fizic, daca poti face acest lucru si chiar sa ii spui ca stii despre el ca, prin atitudinea lui, el isi ascunde o slabiciune.

Daca reusesti sa faci acest lucru, atunci atitudinea lui viitoare fata de tine, se va schimba.

Dupa ce l-ai infruntat, el va sti ca nu iti mai este frica de el si ca nu te va mai putea manipula.

Tin minte povestea unui prieten care mi-a spus odata ca era terorizat de sefa lui care tipa tot timpul la el.

Intr-o zi, el a privit-o fix in ochi si i-a spus in fata pe un ton puternic: “Credeti ca daca tipati asa la mine, o sa se schimbe lucrurile si o sa se rezolve toate problemele?”.

In acel moment sefa lui s-a blocat! Nu se astepta sa-i raspunda cineva in acest fel.

Chiar daca atunci, ea a mai bodroganit ceva, a doua zi dimineata, prietenul meu a fost singurul care “nu si-a mai luat-o” de la sefa lui.

Deci stop manipulare prin agresiune insemana, infruntarea agresorului sau indepartarea totala de el.

Procedeaza asa si, cine stie, poate ca agresorul din viata ta se va schimba si isi va scoate la lumina slabiciunea mascata de agresivitatea sa.

 2. Victima

In legatura cu acest tipar de manipulare am de spus urmatorul lucru: “Avem atat de multe cazuri incat,…, Sa fie primit!”. 

Adica sunt atat de multi oameni in jur care se plang tot timpul si se dau drept victime ca sa obtina ceva de la ceilalti, incat chiar si numarul agresorilor pare unul mic si insignifiant. 

Daca agresorul iti spunea verde in fata ce vrea de la tine si iti inducea o stare de frica pentru ca sa ii indeplinesti dorinta, de aceasta data, victima comunica cu tine intr-un mod indirect

Adica ea vine la tine si insinueaza si iti sugereaza, intr-un mod foarte parsiv, cam ce ar vrea ea de la tine si nu iti spune acest lucru in mod direct. 

Victima ti se plange tot timpul si iti scoate in evidenta permanent neajunsurile si intamplarile rele din viata ei, ca sa primeasca automat ajutorul tau. 

Stii ca esti manipulat de o asa numita victima atunci cand observi ca incepe brusc sa ti se faca mila de ea si ai tendinta sa ii sari imediat in ajutorul.

Este vorba de acel moment cand o astfel de persoana reuseste sa trezeasca in tine acel sentiment de “mama ranitilor” si atunci  iti spui in mintea ta: “Vai saracu’, prin ce probleme trece, hai sa il ajut!”.

Dar el de fapt, nu o duce asa rau precum iti spune, ci face acest lucru ca sa primeasca de la tine, tot felul de lucruri necuvenite si nemeritate.

Unealta de manipulare a victimei este prefacatoria, minciuna.

La mine la tara, am o vecina care permanent se plange cand ma vede.

De mai bine de 10 ani de cand o cunosc, ea “imi pune aceeasi placa” si imi spune “Vai de mine si de mine, tare-i greu sa traiesti!”.

Si o tine tot asa si spune ca “nu are aia, ca nu are ailalta, ca a patit, ca a facut, ca dres,…., ca oare ce se face ea acum,…” si uite asa, timp de cativa ani a reusit sa ma manipuleze trezind in mine acel sentiment de empatie, de compasiune.

Tot timpul am ajutat-o, i-am rezolvat probleme, spunandu-mi, “ei, saraca, vai de capu’ ei, lasa am facut si eu pomana”.

Ea de fapt exagera de fiecare data ca sa obtina de la mine, fie bani imprumut, fie sa o ajut la treaba, fie sa-i dau de pomana.

“Imi umbla la sentiment”, cum se spune si reusea astfel sa ma pacaleasca si sa cred, intr-un mod naiv, ca tot ceea ce imi spunea ea era adevarat.

Mai tarziu m-am prins ca acele lucruri pe care tot mi le cerea ea si care ma faceau sa-mi pun in joc “sufletul meu cel mare”, nu constituiau neaparat o lipsa pentru ea.

Ea nu avea nevoie sa-i dau ceva de pomana pentru ca, slava Domnului, avea cam tot ce-i trebuia acasa, dar vroia sa obtina ceva de la mine ca sa il aiba in plus, nu pentru ca il avea pe minus.

Adica ceea ce vreau sa-ti spun este ca exista o diferenta mare intre o victima adevarata care chiar are nevoiea de tot sprijinul tau sau de o prefacuta “victima” care te manipuleaza ca sa faci ceva pentru ea.

Cateodata victimele prefacute, vor mai degraba sa obtina de la tine ceva, decat sa incerce sa obtina acel lucru singure, fara sa fie ajutate de cat de propria lor straduinta.

Aici te-as sfatui sa fii foarte vigilent cand ai in jurul tau “prieteni care au nevoie de ajutor”, … si cu asta ma opresc aici pentru ca nu vreau sa intr-un pe un alt teren de discutie. 

Cum sa scapi de victima 

Ai 3 alternative in functie de context:

a) Metoda radicala: il parasesti, il ocolesti, renunti de tot sa mai fii in prezenta lui

b) ii spui direct in fata, “Stiu ce urmaresti prin felul in care mi te plangi”

c) te opresti sa-i mai faci favoruri si folosesti si tu comunicare indirecta

O poti refuza indirect, printr-un exemplu personal si sa ii spui cum ai fost si tu in starea in care se afla  “victima” acum si cum ai reusit singur sa treci peste aceasta stare.

In acest fel tu ii sugerezi o solutie la problemele ei , fara ca tu sa o ajuti .

Ii poti sugera o solutie la problemele si neajunsurile ei, fara sa te complaci intr-un salvator si sa te apuci, ca un “doctor de suflete” sa ii acorzi tu imediat “primul ajutor”.

Intr-adevar am fost programati mental si educati si invatati ca este bine sa il ajuti pe aproapele tau.

Doar ca manipulatorii stiu de aceste automatisme de a “sari in ajutor la greu” create in mintea noastra si se folosesc de ele in scopuri meschine si egoiste.

 Deci stop manipulare prin victimizare insemana, sa-i spui acelei persoane ca tu stii ce face ca nu va obtine de la tine acel lucru pe care il urmareste.

 

3. Insistentul

Acest tip de manipulator, este in stare sa te “toace la cap”, fara scrupule pana obtine de la tine ceea ce si-a propus.

Tu nu iti doresti sa faci acel lucru pentru el deoarece, daca ai fi vrut ai fi acceptat asta de prima data, dar el stie ca daca va insista este posibil ca tu sa cedezi.

Stii ca esti manipulat de un insistent atunci cand observi la tine ca ai tendinta sa cedezi si sa iti schimbi decizia pe care ai luat-o prima data, prin care nu vroiai sa ii acorzi acel favor.

Unealta de manipulare a insistentului este tupeul, acea nerusinare cu care isi construieste in mod repetat cererile lui catre tine.

Din experienta sa, insisitentul stie ca exista oameni care nu reusesc sa faca fata unor presiuni psihice datorate stresului.

De aceea, ei stiu ca presiunea creata de insistenta lor poate deveni insuportabila si ca pentru a iesi cat mai repede de sub, oamenii se compromit, isi schimba decizia initiala si cedeaza in favoarea cererii lor.

Pe langa acest aspect, insistentul stie ca exista multi oameni nu i-au decizii de prima data cand li se cere sa faca un anumit lucru.

Din acest motiv el isi repeta cererea de mai multe ori pana cand decizia celui nehotarat din fata lui, devine una favorabila pentru el.

Bineinteles ca, exista si situatii in care putem spune ca  insistenta ar putea fi plina  nuante de manipulare doar la inceput.

De exemplu, cand insisti in fata unui sef sa te ridice in functie, el se poate simti manipulat, dar cand apoi ii demonstrezi ca ai meritatacest lucru, se bucura ca decizia lui a fost inspirata pentru ca si el a avut de castigat.

In acest caz, insistenta a fost de bun augur pentru ca, daca nu ai fi insistat, nu ai fi castigat nici tu nici el.

Cand insisti in fata unei persoana sa devina partenerul tau de cuplu si in final ii arati prin comportamentul si gesturile tale ca a facut o alegere buna, atunci castigi si tu si castiga si partenerul.

Un insistent care manipuleaza nu urmareste niciodata sa se ajunga la o situatie de dublu castig, ci il intereseaza doar beneficiile lui pe care le are de pe urma deciziei talede a-l favoriza.

Cum sa scapi de insistent

Ai 2 alternative in functie de context:

a) Metoda radicala: il parasesti, il ocolesti, renunti de tot sa mai fii in prezenta lui

b) ii spui direct in fata, “M-am prins ca insisti pentru ca tu crezi ca imi pot schimba decizia, dar ea este una finala.”

In continuare poti sa ii prezinti ce anume are de pierdut daca se incapataneaza sa continuie cu insistenta sa.

Ii poti spune ce anume pierde cu insistentel lui la tine si ce anume poate castiga daca te lasa in pace (timp, bani, oportunitati,….).

Adica ii spui, “In loc sa nu ma mai bati la cap si sa pierzi timpul cu mine, mai curand te-ai duce sa vezi daca…. si poate reusesti sa…… ”.

Aceasta formulare il va convinge ca tu nu vei reveni asupra deciziei tale.

Deci stop manipulare prin insistenta insemana, sa-i spui acelei persoane ca pierde timpul cu tine si ca ar aveade castigat mai multe in alta parte.

 

 4. Criticul

Stii ca esti manipulat de un critic atunci cand observi la tine ca ai tendinta sa simti acel sentiment de vinovatie pentru ceea ce ai facut si vrei disperat sa indrepti lucrurile.

La majoritatea oamenilor le este frica de a fi criticati tomai din motivul ca incep sa simta acel sentiment coplesitor al vinovatiei si rusinii.

Atunci cand un critic iti face observatii si se comporta ca si cum nimic din ceea ce faci tu nu este bun, el urmareste de fapt sa te controleze.

Unelata lui de manipulare in acest scop este afisarea unei nemultumiri neintemeiate si afirmate fara menajamente.

El isi arata permanent nemultumirea fata de tine ca sa stoarca orice efort din partea ta astfel incat data viitoare sa te straduiesti si mai mult ca sa ii faci pe plac.

Practic el te critica ca sa iti arate ca nu esti asa de bun si ca doar in preajma lui si sub indrumarea lui tu vei putea sa faci lucrurile mai bine, doar servindu-l pe el te vei putea indrepta.

Parintii care sunt critici fata de copii, ii determina pe acestia sa traiasca mereu in sentimentul de vinovatie si astfel sa ajunga sa creada despre ei ca nu sunt buni de nimic.

Stima fata de sine incepe sa scada si apoi increderea in propriile lor forte scade pentru ca vor ajunge sa creada ca nu sunt in stare sa faca un macar un singur lucru ca lumea.

In relatia de cuplu, critica, s-ar putea traduce adesea prin: “Nu ma poti parasi pentru ca nu esti buna de nimic”. Cine o sa te vrea asa cum esti in afara de mine? Uite cata nevoie ai de mine!.

In acest fel partenerul este manipulat si controlat astfel incat sa se straduiasca mereu sa-i faca pe plac celuilalt.

La serviciu seful te critica pentru ca sa iti controleze activitatea si sa iti arate ca “vezi, de aia nu obtii un salariu mai mare, pentru ca inca nu meriti”, iar tu incepi sa faci lucruri peste vointa ta ca sa il multumesti.

Cand ajungi sa fii martorul unor critci repetate, ajungi sa crezi ca fara persoana din fata ta care te critica, tu nu vei putea face nimic bun in viata ta.

Si uite asa, ramai in controlul ei permanent.

Cum sa scapi de critic

Ai 2 alternative in functie de context:

a) Metoda radicala: il parasesti, il ocolesti, renunti de tot sa mai fii in prezenta lui

b) ii spui direct in fata, “Stiu ca ma critici pentru ca vrei sa ma controlezi si sa ajung sa cred despre mine ca nu sunt in stare de nimic.”

In continuare poti sa ii prezinti o situatie in care te-ai descurcat foarte bine si ai primit toata apreciere.

Atunci el va sti pentru prima data ca a pierdut controlul asupra ta si ca va trebui sa isi schimbe comortamentul.

Deci stop manipulare prin criticare, inseamna sa-i spui acelei persoane ca tu stii ce face ca nu va putea obtine controlul asupra ta.

 

5. Perfectionistul 

Perfectionistul este tot un fel de critic dar mult mai rafinat pentru ca unealta lui de manipulare este inducerea nemultumirii in tine si confuzia

Daca un critic, nemultumit fiind, iti spunea pe sleau ce anume nu i-a placut la tine ca sa simti sentimentul de vinovatie, perfectionistul doar prin atitudinea lui iti creaza in tine dorinta de a fi cat mai curand la nivelul asteptarilor sale.

Stii ca esti manipulat de un perfectionist atunci cand observi la tine ca ai tendinta sa simti acel sentiment de insuficienta, de neimplinire, de lipsa a satisfactiei.

Perfectionistul nu iti spune direct, in fata, ce ai gresit si cum ar vrea el sa faci data viitoare, ci mai mult iti induce acea dorinta de a te stradui mai mult si de a fi cat mai aproape de nivelul si standardele sale. 

El isi mascheaza cererile catre tine, printr-o comunicare indirecta, folosind un mai mult un limbaj de sugestionare si folosindu-se chiar de limbajul corpului ca tu sa tragi concluzia despre ceea ce urmeaza sa faci. 

De exemplu, isi sprijina cotul drept in mana stanga si isi lipeste degetele de la mana dreapta de buze si pica parca pe ganduri, spunandu-ti un simplu “Mda! Ihi! Si atat. 

Tu atunci intelegi ca ceva nu este bine dar nu stii ce, iar curiozitatea te impinge pana intr-acolo incat sa iti formezi un scop din a afla ce anume ar fi trebuit sa faci altfel. 

Si ramai asa cu un sentiment de parca ai fi suspendat in aer sau lasat balta pentru ca nu ti se da nici o explicatie clara. 

El te face sa simti ca nu este bine dar nu iti spune ce sa faci, asa cum facea criticul dinainte. 

Si uite asa ajungi sa te preocupe foarte mult cum sa-i satisfaci unui perfectionist cerintele si asteptarile sale. 

Un perfectionist este ca un jucator de poker psihologic. 

Nu stii cand joaca la cacealma sau cand chiar vrea sa iti transmita ceva si daca o face nu stii foarte clar despre ce este vorba.   

El te controleaza cu mai multa maiestrie decat o poate face un critic, de aceea acest tip de manipulare este mai greu de detectat

Sentimentele pe care le simti tu in prezenta perfectionistului nu sunt atat de naucitoare ca vinovatia pe care ti-o produce criticul, dar sunt destul de confuze

Cum sa scapi de perfectionist

Ai 2 alternative in functie de context:

a) Metoda radicala: il parasesti, il ocolesti, renunti de tot sa mai fii in prezenta lui

b) ii spui direct in fata, “Stiu ce crezi in sinea ta, dar nimeni nu este perfect.”

In continuare poti sa-i spui, “Si ce daca nu m-am ridicat la nivelul asteptarilor tale? Eu sunt foarte multumit de ceea ce am facut!”

Acesta este momentul cand si criticul si perfectionistul inteleg ca tu te-ai prins de strategia lor prin care vor sa te manipuleze.

Deci stop manipulare prin perfectiune insemana, sa-i spui acelei persoane ca nimic si nimeni nu este perfect si ca te simti satisfacut de ceea ce ai facut.

 

De fapt, ideea este sa le arati la toti, inclusiv agresorului, victimei si insistentului, ca tu stii ce urmaresc si ce vor de la tine.

In acel moment ei vor bate in retragere pentru ca  planul lor tocmai a fost desconspirat.

 

Ma opresc azi aici, iar data viitoare o sa continui cu celelalte tipare de comportament, adica de ignorant, santajist, magicianul negru si dictator.

Te rog sa-mi trimiti un reply si sa imi spui pe care tipar ai vrea sa pun mai mult accent?

Voi face un top al lor in functie de raspunsul tau.

Foloseste butoanele de mai jos si anunta-ti prietenii, cunostintele si membrii familiei, ca de acum vei sti cand ei vor incerca sa te manipuleze. 

Pe curand!

Cu prietenie si fara manipulare,

Ciprian

>>> continuarea aici<<<