De ce sa fac ce imi ceri tu (Partea a 2 a ) – Cum sa devii o persoana cu influenta

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salutare!

   Azi suntem la al doilea articol din seria “De ce sa fac ce imi ceri tu – Cum sa devii o persoana cu influenta.”

   Asa cum te asteptai deja, materialul de azi este continuarea celui de data trecuta. ( pe care il poti revedea aici ).

 Vreau sa iti amintesc ca in primul articol vorbeam despre cat de importanta este influenta in atingerea unor rezultate si cat de proast este ea inteleasa in societate, oricare ar fi ea.

   Iti spuneam atunci ca rolul tau ca influentator este sa definesti realitatea oamenilor ca sa poata vedea mai intelept lucrurile si lumea.  Sa le stimulezi mintea si sa le atingi inima.

      Una din modalitatile prin care ai putea sa faci acest lucru este saconectezi la scopul tau, acele beneficiile urmatite de ei.

   Asa vor fi motivati sa faca ceea ce le ceri tu si sa te urmeze.

   Motivatia actiunilor lor consta in indeplinirea unei dorinte personale sau in acoperirea unei nevoi. (daca nu iti mai amintesti contextul, te rog sa citesti articolul precedent – apasa aici).

   Ca sa stii cum sa acoperi aceste nevoi este util sa intelegi ca oamenii se afla pe diferite niveluri de dezvoltare si din acest motiv ei au nevoi si dorinte diferite.

   In materialul de azi vom discuta tocmai despre aceste nevoi si dorinte umane si cum pot fi ele acoperite la fiecare nivel.

   Modelul tiparelor umane pe care ti-l prezint este cel pe care l-a folosit Nelson Mandela in Africa de Sud.

   Te-ai intrebat vreodata cum a putut acest om sa influenteze o masa de oameni atat de diferita si sa aduca libertatea oamenilor prin inlaturarea apartheid-ului? (ura de rasa).

   Acest model a aparut prima data in 1970 in cartea publicata de psihologul american Clare W. Graves, si contine un sistem organizat pe 8 niveluri de valori umane existente in prezent.

   In continuare iti voi prezenta caracteristicile fiecarui nivel, atribuindu-i acestuia o culoare (asa le-am invat si eu), care o sa te ajute sa le identifici mai bine.   

 

1. Tiparul Cafeniilor – Nivelul 1

Este cel mai de jos nivel de operare umana.

Caracteristica de baza:   -sunt concentrati pe procurarea hranei, pe supravietuire si nevoi fizice si pe indepartarea pericolelor.

Acesti oameni pot face un lucru pentru tine doar oferindu-le hrana si asigurandu-le supravietuirea chiar si pentru o zi.

Aceasta maniera de atingere a unui scop poate fi considerata o manipulare, indiferent de contextul in care ea are loc.

   Exemplu:

1. Iti cer sa faci un anumit lucru pentru mine iar eu iti dau zahar, faina, ulei si salam ca sa ma votezi pe mine

sau

2. iti dau aceleasi produse ca sa faci curatenie in parcul din centrul orasului si astfel eu sa-mi fac treaba de primar.

    Sunt 2 scopuri diferite, in 2 contexte diferite.

In opinia mea, aceste actiuni nu pot fi percepute ca distincte din punct de vedere al manipularii si al influentarii pozitive decat de catre cei aflati pe acelasi nivel (asta daca au capacitatea sa faca o diferenta).

Granita dintre influentare si manipulare a unor astfel de persoane este aproape inexistenta ca si perceptie, pentru cei aflati pe nivelurile superioare.

   ConcluziePe “cafenii” ii poti influenta prin acoperirea nevoiilor fizice si de supravietuire.

 

2. Tiparul Violetilor – Nivelul 2

     La acest nivel, oamenii se cauta unii pe altii ca sa supravietuiasca, simt nevoia de protectie.

     Caracteristica de baza :   - si-au rezolvat problemele de baza si sunt concentrati pe securitate.

     Din acest nivel, deciiziile lor se bazeaza pe apartenenta dupa regulile unui grup, clan sau dupa anumite cerintele sociale astfel incat ei sa fie protejati ca sa le fie bine.

   Se supun si arata foarte usor credinta formatiunii la care adera.

   Genul chinezilor – nu ma gandesc la mine ca individ. Daca fac bine pentru tara sau pentru satul meu, automat imi va fi si mie bine.

      Chiar si aici se poate vorbi despre o linie destul de stearsa intre manipulare si influentare ca si perceptie. Consider personal ca ele pot fi separate doar de cei care exista pe acelasi nivel.

   Exemplu: Iti cer sa faci un anumit lucru pentru mine iar eu iti ofer protectie si siguranta, integrandu-te in grupul, comunitatea sau clanul meu. ( deja parca suna a manipulare :) , nu-i asa? )

   ConcluziePe “violeti” ii poti influenta prin acoperirea nevoii de securitate, de protectie.

 

3. Tiparul Rosilor – Nivelul 3

   La acest nivel, apare nevoia de individualizare, de afirmare a identitatii. Acesti oameni nu mai sunt asa de usor de influentat sau de manipilat.

Caracteristica de baza :   - asertivi, energici, dominanti, puternici, dornici de afirmare pesonala.

     Oamenii situati pe acest nivel incep sa domine ca si leader-i grupurile, clanurile si comunitatile.

   Din acest nivel, oamenii afiseaza competitivitate in fata unei concurente sau confruntarea si intimidarea dusmanilor.

   Chiar si aici se poate vorbi despre o separatie destul de firava intre manipulare si influentare ca si perceptie.

   Exemplu: Iti cer sa faci un anumit lucru pentru mine iar eu iti ofer un lucru de care sa beneficiezi ca individ ( functie, statut social, un titlu,…).

   Cred in continuare ca, nici la acest nivel nu putem afirma ca metoda prin care se acopera nevoia “rosilor”, face parte dintr-un proces de influentare sau manipulare.

   Conteaza foarte mult ce urmeaza dupa acoperirea acelei dorinte si acelei nevoi. Ce trebuie sa faci tu pentru mine in continuare, ca sa te mentii in postura castigata?

   ConcluziePe “rosii” ii poti influenta prin acoperirea nevoii de afirmare personala, prin transfer de putere, prin delegare a unor sarcini importante.

 

4. Tiparul Albastrilor – Nivelul 4

   Abia de la acest nivel, cred eu personal, ca putem vorbi de o separatie clara intre manipulare si influenta pozitiva.

Caracteristica de baza :   - preocupati de ordine, de lege, de autoritate, sunt supusi legilor binelui dar si a raului

     Pot fi acei oameni care dupa ce s-au supus legilor raului, ajung pe acest nivel sa fie supusi legilor binelui.

   Ai auzit si tu de interlopii care dominau anumite clanuri, fiind pe nivelul rosilor si dupa ce ies din puscarie se convertesc la religie, sau se transforma in aparatori ai dreptatii si a legilor sociale.

   In general, un “rosu” care descopera si intelege diferenta dintre rau si bine, se transforma in “albastru”.

   De la acest nivel, in cazul procesului de influentare nu se mai pune problema doar de un simplu schimb de nevoi personale intre influentator si influentat.

Acum putem vorbi de un cadru complex, de o viziune comuna si de o participare constienta si unanima la indeplinirea unui scop comun.

      “Albastrii” au insa o problema.

   Ei pot deveni rigizi si nu pot intelege ca altii au reguli diferite sau perspective diferita fata de bine si rau si din acest motiv pot fi manipulati.

   Exemplu de manipulare:

   Iti deformez realitatea despre corectitudine si iti comunic o viziune gresita despre ceea ce este bine si rau si te pun sa actionezi doar din perspectiva acestei viziuni.

   Te pun sa-ti minti semenii si iti spun ca faci bine si ca asa ii vei apara de rau.

   Exemplu de influentare pozitiva:

Iti demonstrez prin propriul exemplu si prin rezultate certe ca acea cauza pe care iti cer sa o aparam impreuna este cea dreapta.

ConcluziePe “albastri” ii poti influenta prin acoperirea nevoii de aparare a dreptatii si a binelui.

 

   Ma opresc aici cu prezentarea acestor tipare pentru ca vrea sa aflu care este parere ta pana acum despre aceasta impartire.

   Pana data viitoare vreau sa te mai provoc la un exercitiu extreme de simplu.

Ca sa gasesti repede si cateva aplicatii ale acestor informatii in viata, vreau sa te rog sa-mi raspunzi la urmatoarea intrebare:

   Cum se manifesta un individ, “cafeniu”, “violet”, “rosu” si “albastru”, in urmatoarele ipostaze:

1. Relatie de cuplu

2. La serviciu

3. In cercul de prieteni

 

Abia astept raspunsul tau.

(Sa stii ca toate mesajele le voi tine pentru mine si nu le voi arata nimanui. Vreau doar sa comunicam pe marginea acestor informatii si nu sa pun accent pe corectitudinea raspunsurilor).

Te las cu bine, pana la urmatoarea noastra reintalnire, cand iti voi prezenta si celelalte 4 tipare.

Pe curand!

Ciprian

PS:  Daca ti-a placut materialul foloseste buton “Share“. Daca nu, te rog sa dai aceasta informatie mai departe doar la 10 prieteni si lasa-i pe ei sa-mi dea “like”. :)

3