De ce sa fac ce imi ceri tu? – Cum sa devii o persoana cu influenta

1

  Cu acest material de azi, incep o serie noua de articole care sa te ajute sa devii o persoana cu influenta.

   Mi-am propus sa fac acest lucru pentru ca nu exista nici o zi in viata mea care sa treaca si sa nu vad de fiecare data cat de importanta este influenta.

     Fie ca vorbim de familie, de serviciu, de prietenii cu care te simti bine, de faptul ca te afli in concediu sau intr-o misiune,…, in orice situatie ai nevoie si iti doresti sa obtii ceva de la ceilalti.

   Oricare ar fi rolurile tale in viata, influentarea pe care o exerciti asupra celorlalti este asul din maneca, este abilitatea numarul 1 care face diferenta dintre rezultatele tale. Ea te ajuta sa obtii mult mai multe in viata.

   Influenta este totul pentru ca ea este legata de tot ce facem in viata noastra.

   Nu am sa uit niciodata ziua cand doar un singur citat, care mi-a ramas in minte si il auzeam ca un ecou, mi-a schimbat viata la 180 de grade.

   “In viata, totul se ridica sau se prabuseste pornind de la leadership”. – John Maxwell

   In acel moment mi-am revazut tot filmul vietii mele, ca un om aflat in fata mortii.

   Atunci mi-am explicat toate greselile, toate esecurile pe care le-am avut in incercarile mele, in relatiile mele profesionale si personale si in atingerea visurilor mele.

Atunci a murit in mine un EU rigid, mandru si frustrat si a inviat si a iesit la lumina un altul, mai vizionar si mai deschis schimbarilor ce aveau sa vina.

     Prima reactie a fost sa ma intreb, de ce este atat de important sa inveti sa influentezi? … si tot imediat mi-am primit si raspunsul.

   In fiecare zi comunici, chiar si atunci cand nu te uiti la nimeni si nu scoti nici o vorba, tu comunici prin simpla ta prezenta in spatiul pe care il ocupi alaturi de oamenii din jur.

   Comunicarea, fie ea verbala sau non verbal, este vehicolul prin care tu iti exerciti influentarea.

   Oamenii pot ajunge sa fie influentati de tine chiar si cand tu nu esti constient de asta.

   Imagineaza-ti un copil care poate fi influentat de unul dintre parinti fara ca acesta din urma sa-i spuna ceva.

   Copilul observa actiunile si comportamentul si le copie pentru ca i se par interesante pentru el, pentru ca vrea si el sa fie mare, pentru ca isi doreste acest lucru.

   Dar oare cum stau lucrurile in cazul oamenilor mari? Este valabil si pentru ei acelasi lucru?

   Oho, oho si inca cum! Neuronii nostri oglinda, despre care probabil ai auzit deja, ne transforma in niste “maimutele”.

   Acest fapt se reduce la a copia inconstient, gesturile, postura corpului , limbajul,…, comportamentul si tot asa pana la modul de gandire si de actiune.  

   Ca sa iti dau un exemplu, iti pot spune ca pe mine cel mai mult ma distreaza cand vad si aud oameni care, chiar daca sunt romani, imprumuta din limbajul si comportamentul culturii tiganesti.

   Ei se transforma pe zi ce trece fara sa realizeze acest lucru. Nu se imbraca ca ei, dar folosesc acelasi accent cand vorbesc cu cei din jur si incep sa aiba aceleasi reactii la problemele sau intamplarile din viata lor.

   Ca sa ma intorc la ale noastre, ideea de baza este aceea ca influenta exista fie ca ne dorim sau nu acest lucru.

   Dar si focul a existat din cele mai vechi timpuri, fie ca a vrut omul sau nu.

   Cand oamenii au sesizat existenta focului, ei s-au straduit si au reusit sa il foloseasca intr-un anumit scop, care sa ii ajute sa isi imbunatateasca traiul lor si al famililor lor.

   Au reusit cu ajutorul focului sa-si faca arme si vase din care sa manace, si-au sporit confortul, si-au sporit puterea in fata dusmanilor,….

   Intrebarea mea este de ce sa nu procedam la fel si cu influnenta, care exista deja in viata noastra, fie ca ne dorim sau nu acest lucru.

   De ce sa nu o folosim in atingerea scopurilor noastre de viata?

   Se stie ca scopurile noastre sunt altele acum fata de vremurile stravechi pentru ca nevoile noastre sunt altele.

   Dar de ce sa nu folosim ceva ce ne-a fost dat in putere sa facem, ceva ce exista in fiecare din noi si sa ne ferim sau sa ramanem pasivi fata de acest lucru?

   In societatea noastra s-a impregnat o prejudecata si s-a creat o atitudine ostila fata de conceptul influentarii pentru ca foarte putini vad partea pozitiva din acest proces.

   Cand spui de lideri, de influentatori, ei se gandesc la politicieni corupti, cand spui de influenta lor le zboara gandul la faptul ca faci ceva rau, ca manipulezi oameni si ca ai numai tu de castigat.

   Ca influenta este un proces de pacalire a oamenilor sau de “intrare cu bocancii in viata lor”.

   Si eu am trecut prin experinte care m-au facut sa ma simt manipulat, pacalit, inselat, fortat, constrans,….

   Dar nimic din toate astea nu ma va face sa cred ca influenta nu poate fi folosita in scopuri nobile, in scopuri din care toti sa aiba de castigat si toti participantii la actiune sa aiba partea lor de beneficiu.

   Intrebarea care se pune este nu daca influenta poate fi buna sau rea pentru ca asta stii deja, stii contextele si scopurile care o diferentiaza.

   Intrebarea corecta este: “Pe cine as urma eu daca as avea un beneficiu al actiuniilor care mi se cer sa le fac?”

   … pe un corupt, caruia nu-i pasa de oameni, care se crede lider si care mi-ar da si mie ceva daca il ajut, sau pe o persoana cu integritate, care poate produce in mine schimbari pozitive dincolo de educatia mea si care imi ofera ce am eu nevoie.

   Eu vreau sa discut, in continuare, despre influenta pozitiva, cu integritate si care se face cu dragoste de oameni, in scopul atingerii unor visuri si unor interese comune.

   Vreau sa-i exemplific pe acei oameni de succes, mandri de realizarile lor obtinute pe cai oneste, care au inteles puterea influentei si care au invatat ca doar prin folosirea ei, vor reusi sa transforme un vis nebunesc intr-o realitate certa.

   Daca vrei sa atragi oameni in visul tau ca sa te ajute sa realizezi acele lucruri colosale ce fac parte din viziunea ta, este nevoie sa devii un influentator, un magnet uman.

     Liderii au invatat legile universului, au invatat si au acceptat adevarurile, au invatat mecanismele dupa care functioneaza oamenii si au inceput sa foloseasca aceste informatii ca sa poata influenta.

      Ei stiu ca nu pot cere oamenilor sa faca nimic eficient fara sa le trezeasca o motivatie, fara ca ei sa simta o emotie, un foc interior.

   In armata SUA, mai exact in Navy (fortele navale americane) si in fortele aeriene britanice, a inceput sa se foloseasca puterea influentarii mai mult decat constrangerea soldatilor prin disciplina regulamentului militar.

     S-au observat rezultate mult mai bune cand comandantul a jucat un rol de lider si nu de sef cu autoritate.

   Te-ai intrebat vreodata, cati parinti, cati sefi, cati oameni autoritari, ar putea schimba realitatea din jurul lor prin puterea influentei?

     Cati dintre ei ar putea obtine sprijinul celor din jur si atunci cand nu se limiteaza doar la afisarea unei atitudini nascute din titlul, din statutul social sau din functia pe care o detin?

   Tu cum te vezi in viata ta, ca pe o persoana cu influenta?

   Cum te simti cand esti un un magnet uman?

   Ce auzi din gura oamenilor carora le-ai influentat viata?  

   Observi deja ca puterea influentei are efecte, pe de o parte asupra ta prin satisfactia realizarilor tale impreuna cu oamenii, ca o echipa, iar pe de alta parte asupra celor care te urmeaza, prin transformarea lor in oameni care incep sa obtina realizari personale.

   Ca sa iti sporesti influenta, mai intai este util pentru tine sa stii cum sa motivezi oamenii din jur.

   Pentru ca toti oamenii au capacitatea sa se motiveze si sa se entuziasmeze pentru ceva, treaba ta ca influentator, ca lider, este sa gasesti si sa le oferi acel motiv ca sa te asculte, sa te urmeze, sa munceasca, sa iti ofere ce iti doresti tu,… .

   Daca nu exista motivul, ei nu vor actiona asa cum le spui tu s-o faca, indiferent de rolul din viata ta in care te afli.

   Ca sa intelegi cum functioneaza oamenii este util sa stii ca ei vor gasi un motiv clar ca sa actioneze pentru tine, doar daca, prin ceea ce obtin, isi vor acoperi o nevoie personala.      

   Fiecare om se afla pe o treapta diferita de evolutie si fiecarei trepte ii corespunde o alta nevoie.

   Cu alte cuvinte se poate spune ca fiecare om are anumite nevoi in functie de nivelul sau de dezvoltare proprie.

   Vei putea influenta pe oricine sa te ajute in atingerea scopului tau doar daca, prin rezultatele actiunilor comune pe care le faci impreuna cu cei din jur, ei, ca si tine, isi vor acoperi o nevoie proprie.

      Scopurile ce contin nevoi umane comune sunt cei mai puternici factori de motivare si implicit de influentare.

   Tot ce trebuie sa faci este sa asociezi beneficiile lor cu scopul urmarit.

   Rolul tau este sa definesti realitatea oamenilor, sa perceapa mai intelept lucrurile, lumea, sa le stimulezi mintea si sa le atingi inima.

      Gandeste-te cum poti sa faci acest lucru din rolul de parinte, din rolul de vanzator, din rolul de sef, din rolul de prieten,….. ?

     Raspunsul este tot mai clar Asociaza beneficiile lor cu scopul urmarit de tine!

   Nu vreau sa ma lungesc prea tare si de aceea azi ma opresc aici cu materialul.

   Data viitoare iti voi arata o metoda pe care chiar si Nelson Mandela a folosit-o cand a schimbat fata Africii de Sud in lume.

   Metoda se bazeaza pe cunoasterea a unui numar de 8 niveluri de nevoi pe care oamenii le au in functie de nivelul lor de dezvoltare si evolutie personala.

   Daca vei cunoaste aceste niveluri si nevoiele lor corespunzatoare, vei putea sa trezesti motivatii oamenilor si sa ii determine sa actioneze pentru tine si pentru ei deopotriva.

   Pana data viitoare, vreau sa te rog sa imi spui ce parere ai despre urmatoarea fraza:

Noi oamenii vedem lumea, nu prin prisma realitatii ci prin prisma a ceea ce suntem noi.”

   Tu ce parere ai? M-ar ajuta foarte mult un comentariu de la tine pentru ca sa stiu modalitatea in care voi continua acest articol.

   Ne reintalnim curand!

   Ciprian, prietenul Tau.

diversediversediverse3