De ce majoritatea oamenilor au o parere gresita despre influenta?

   Influence

 Propria noastră realitate înseamnă tot ce am experimentat în decursul vieţii şi tot ce am auzit şi apoi am înregistrat (memorat) în timpul vieţii.

   Aceasta este realitatea noastră dar,… din păcate nu aceasta este REALITATEA.

   Mult timp eu personal am trăit cu o impresie greşită despre influenţă.

  Nici nu era prea greu să se întâmple acest lucru pentru că mereu auzeam în jurul meu tot felul de afirmaţii despre influenţă.

   Le-am auzit în diferite etape ale vieţii, le aud şi acum şi mereu ele erau spuse ca şi acum, într-un context în care cuvântul „influenţare” are o conotaţie negativă.

   De exemplu pe timpul şcolii:

Atâta timp cât vei fi influenţat de ei, vei astfel de note mici!

  La Televizor:

   „… pe şoseaua… a avut loc un grav accident rutier soldat cu moartea şi rănirea mai multor persoane. În urma investigaţiilor făcute la faţa locului de poliţia rutieră, s-a constatat că şoferul era sub influenţa alcoolului!”

   „Datorită influenţelor politice exercitate, se pare că dosarul a înaintat şi a intrat pe rolul parchetului!”

   Sfaturi în familie:

    „Tu să nu te laşi influenţat de nimeni în viaţa ta şi să-ţi urmăreşti scopul tău!

    Observaţii sau mici bârfe:

   „E clar, l-au influenţat şi pe el şi de acum nu mai putem avea sprijinul lui!

   La biserică:

   „Din cauza păcatului a ajuns să fie influenţat de diavol!

  Deci? Ce-ţi ziceam? În acest context, era clar că o influenţa exercitată asupra unei persoane, putea cauza acelui om un rezultat nedorit sau neapreciat.

   Convingerea mea devenea astfel tot mai clară că impactul influenţei exercitate asupra vieţilor oamenilor nu putea fi unul pozitiv.

   Ce poţi să faci într-o astfel de lume? Simplu! Să fugi de influenţa celor din jur, să te fereşti permanent de ea. Să adopţi o soluţie extremă!

   Adică să devii exagerat de precaut, să te fereşti de persoanele din jurul tău, să te izolezi social.

   Să-ţi amplifici în interior sentimentul tenebros al neîncrederii în oameni, în sinceritatea şi în intenţiile lor vizavi de tine şi să abdici de la orice propunere sau sugestie pe care ţi-o face cel de lângă tine.

   La orice iniţiativă din parte lui, tu să tresari şi să spui: AHA! ĂSTA VREA SĂ MĂ INFLUENŢEZE!

    Şi uite aşa să te trezeşti solitar într-o aşa numită lume meschină, lipsit de discernământul aspectelor pozitive ce puteau fi asimilate de tine în comportamentul tău şi în viaţa ta şi care chiar dacă ar putea veni din exteriorul tău ele ţi-ar fi schimbat viaţa în bine.

   ELE TE-AR PUTEA INFLUENŢA POZITIV ÎN FOLOSUL TĂU!

     Ziua când am învăţat şi am înţeles foarte bine că omul este de fapt, influenţat de Dumnezeu şi nu de diavol, a fost ziua când am început să studiez cartea „CUM SĂ DEVII O PERSOANĂ CU INFLUENŢĂ” avându-l ca prim autor pe John Maxwell.

   La John a fost prima dată în viaţa mea când am auzit cuvântul „influenţare” asociat cu alte cuvinte precum: „integritate”, „educare”, dezvoltare”,…

    Ţie cum îţi sună aceste 3 cuvinte? Aha! La fel şi mie! Sunt 3 cuvinte pozitive! De aceea, din acel moment am privit cuvântul „influenţă” ca pe ceva pozitiv şi nu pe un aducător de probleme în viaţa mea.

     Continuând cu studiul leadershipului am învăţat ce înseamnă arta conducerii (Cartea „Cele 21 de legi ale leadershipului” şi „Leadership de aur” – John Maxwell).

      Am învăţat că, fără abilităţi de conducere, nu poţi să ajungi o persoană de succes.

    Fără oamenii pe care să-i atragi în jurul tău şi care să te urmeze de bună voie, iar tu să-i conduci spre succes, acesta rămâne doar un vis de adolescent.

      Îţi doreşti să faci enorm de multe lucruri dar consumi timpul şi energia numai cu exprimarea entuziasmului ce te-a cuprins.

   Dar ştii ce a fost cel mai interesant în tot ceea ce am aflat despre leadership? Că arta de a conduce nu înseamnă decât influenţare. DA! DA! DOAR INFLUENŢARE!

   Ca să poţi să-i conduci pe oameni de fapt trebuie doar să-i influenţezi.

    Îţi dai seama? Îţi dai seama ce întorsătură au luat lucrurile? Ce rol joacă acum „influenţarea” în viaţa mea şi cum perspectiva mea legată de oameni şi de relaţii s-a schimbat?

   Imaginează-ţi că în mintea mea s-a auzit un zgomot ascuţit dar „greu” asemănător celui în care ai zgâlţâi o ladă de lemn plin cu unelte metalice, de diferite dimensiuni. Ce mai, un fel de heavy metal!

    În interiorul lăzii ele s-ar rearanja în altă ordine astfel încât după ce ai deschide lada, unele dintre unelte ar deveni mai la îndemâna mea atunci când vreau să le folosesc.

    La fel s-a întâmplat şi cu influenţarea privită ca o unealtă din interiorul minţii mele care, chiar dacă trebuie să mă crezi că nu este o ladă din lemn, este totuşi plină de unelte necesare atingerii succesului.

   De fapt, la fel este şi a ta şi a oricărui om, plină de uneltele succesului doar că ele sunt aşezate poate un pic nefavorabil.

   Unele sunt prea în fundul minţii şi sunt acoperite de alte unelte care au fost considerate ca fiind mai eficiente la acel momentul pentru atingerea unor rezultate dorite şi de aceea au fost aşezate mai la suprafaţă.

   Un inventar şi o rearanjare a uneltelor tale cu privire la succes şi găsirea în interior a abilităţii de influenţare ca unealtă, ar schimba percepţia şi perspectiva acţiunilor tale ulterioare şi astfel rezultatele tale vor fi altele.

   Dar şi aşa poate mai rămâne o întrebare de pus.

  Influenţarea este singura metodă de conducere?

       Pentru că ai ajuns cu cititul până aici şi pentru că poate şi tu eşti autorul acestei întrebări, înseamnă că meriţi să-ţi spun o poveste scurtă care să răspundă la întrebare.

   Bunicul meu din partea tatei a fost cel mai gospodar om din sat.

Muncea la colectiv, muncea şi acasă, avea toate animalele posibile pe lângă curte şi cumpăra pământ când nimeni nu făcea o astfel de investiţie.

   Avea un suflet bun şi lucru ăsta se vedea atunci când altoia copacii. (În tradiţie se spune că dacă nu ai suflet bun şi altoieşti pomii fructiferi ei nu se vor prinde).

   Pentru că muncea, agonisea şi strângea bani. Avea bani şi ajuta pe toată lumea cu bani.

   Pe scurt nu exista şi nu există nici acum cineva în sat care să nu-l vorbească de bine sau să nu-şi amintească de el. Chiar dacă a murit când eu aveam 8-9 ani, până şi cei care aveau atunci vârsta mea, îşi amintesc acum de el.

   În acel sat, eu am reuşit să-mi fac o casă având deja terenul de pe urma muncii bunicului meu.

   De fiecare dată când făceam şi fac ceva la acea casă mă gândesc cum ar fi reacţionat bunicul meu şi dacă ar fi fost mândru de mine. Mă întreb acest lucru şi acum după 30 de ani de când el nu mai trăieşte.

   ACUM, VREAU SĂ TE ÎNTREB, ŞTII CE-I ASTA? EXACT! AI GHICIT!

  ASTA ESTE INFLUENŢĂ POZITIVĂ!

   Influenţa bunicului meu, datorită omului care a fost şi a lucrurilor pe care le-a făcut, se exercită asupra mea şi după 30 şi ceva de ani de când el nu mai există.

    Exemplul lui personal parcă nu îmi dă voie să acţionez altfel şi prin ceea ce fac eu, ca şi gospodărire, acolo la casă, îmi doresc mereu să fiu în acord cu ceea ce ar fi făcut el.

  Ce-mi poţi spune atunci de eficienţa unei astfel de influenţe?

   Ce metodă mai eficientă şi care să dăinuie peste timp mai cunoşti tu ca să mi-o spui şi mie?

   Să revin la întrebarea: “Influenţa pozitivă este singura metodă de conducere?

     Răspunsul meu este NU. Mai sunt:

- Forţa, constrângerea.

- Intimidarea sau dominarea, dictatura

- Poziţia socială sau funcţia.

- Convingerea, consilierea, aplicarea democraţiei

- Exemplu personal acţiunea responsabilă şi adăugarea de valoare

    Este posibil ca scopul tău să poată să fie atins indiferent de metoda pe care o alegi. S-ar putea ca forţa sau manipularea, dictatura să te conducă tot acolo unde te poate conduce şi adăugarea de valoare.

   Dar întrebarea este: „Pe cine vei reuşi să influenţezi, câţi oameni vei reuşi să influenţezi şi până când vei face acest lucru?

    Acum reflectează tu care este mai eficientă!

   Nu uita! John spune foarte frumos: „Unu este un număr prea mic cu care să poţi face lucruri măreţe.

   Trebuie să mă opresc aici cu acest material. M-am aprins aşa de tare încât am senzaţia că îl pot transforma într-o carte.

   Până data viitoare, gândeşte-te la tine şi apoi la oamenii din jurul tău care nu ştiu şi nu au aflat încă de puterea imensă a influenţei pozitive!

 

    Oferă-mi un „like” şi „share”, iar eu te voi delecta în continuare cu materialele mele pe care le gândesc doar pentru tine.

  Pentru mine învăţ şi pentru tine scriu!

 Pe curând!

Ciprian, prietenul Tău

PS: Să ştii că mi-ar place mult să aflu şi părerea ta pe care ţi-o poţi exprima prin comentariile tale. În funcţie de ele voi mai scrie despre acest subiect