Cum sa te feresti de spalarea creierului

Spalarea_creierului_2

 

 

 

 

 

 

 

Te salut cu drag!

Inainte sa intru in profunzimea acestui subiect vreau sa-ti vorbesc despre conceptul numit “ spalarea creierului “.

Imagineaza-ti ca in fiecarezi interactionam cu oamenii si cu diverse organizatii (mass media, biserica, armata, scoala, partide politice…).

Permanent suntem bombardati cu mesaje care sunt menite sa ne influenteze modul de gandire.

Permanent ni se spune direct sau ni se sugereaza ca trebuie sa ne schimbam modul de a privi lucrurile.

Ai simtit vreodata ca anumite idei, crezuri sau perceptii pe care le-ai avut la un moment dat in minte, au inceput treptat sa se schimbe sau sa straluceasca intr-o alta lumina?

Incepi sa vezi ca parca realitatea de ieri nu mai seamana cu cea de azi si actiunile, capacitatile si sentimentele tale fata de anumite situatii incep sa se modifice parca de la o zi la alta.

Te-ai intrebat de ce?

Daca ai facut-o deja, atunci sunt sigur ca ti-ai dat seama ca acest lucru se intampla pentru ca zilnic avem de-a face cu spalarea creierului.

Zilnic suntem convinsi sa acceptam idei noi sau auzim cum ni se spune sa actionam in diferite directii in care nu am mai mers pana acum.

Zilnic suntem supusi unui proces, fie de manipulare in care ne simtim pacaliti si folositi, fie de influentare pozitiva cand simtim un iz de etica sociala si integritate umana.

Dar noi, in tot acest context social, nu suntem doar rezultatele acestui proces sau doar simpli observatori.

Si noi, la randul nostru, ii manipulam, ii influentam pe cei din jur si participam activ la “ spalarea creierului “lor.

Cum? Simplu!

Facem acest lucru de fiecare data cand cerem prietenilor nostri sa ne accepte si sa aplice modul nostru de gandire si de simtire.

La fel facem, cand ne trimitem copii la scoala explicandu-le ca daca vor invata vor ajunge departe.

Apelam la “ spalarea creierului “ cand vrem sa demonstram altora si sa ii convingem ca religia noastra este calea cea dreapta si demna de urmat.

Cand produsele pe care le vindem noi sunt fantastice sau cand ideile noastre sunt geniale si salvatoare.

Dupa cum observi, inevitabil, traim intr-un sistem in care ne influentam reciproc.

In acest sistem, mintile noastre interactioneaza si participa la procesul prin care se determina una pe alta sa-si adopte modul de gandire.

Adica mintea mea “se straduieste” continuu sa le faca pe celelalte minti din sistem sa gandeasca ca mine.

 

ATENTIE !!!

In acest moment, eu particip activ la spalarea creierului tau prin mesajul pe care vreau sa ti-l transmit in acest material.

 

Ideea, pe care imi doresc sa o subliniez si sa o scot la iveala, este urmatoarea:

!!! NU spalarea creierului poate fi o problema, ci “samponul sau balsamul” cu care se face acest lucru poate fi o problema sau dimpotriva, un beneficiu. !!!

Cu alte cuvinte, sunt importante ingredientele acelui balsam si in ce fel acesta reuseste sa ne stimuleaza mintea noastra.

Adica este important sa analizam tipul de mesaje pe care le primim si in ce mod ne afecteaza ele viata noastra personala si profesionala.

Sa analizam ce efecte vor avea asupra noastra, toate ideile, cererile sau toate modurile de gandire si de simtire pe care ajungem sa le acceptam si sa le integram, dupa ce ne-a fost aplicata spalarea creierului.

De exemplu, pentru mine, este foarte important ca tot ce aud, vad si simt din partea oamenilor din jurul meu, sa pot aplica in scopul cresterii si evolutiei mele.

Eu aleg dintre filme, carti, emisiuni TV, intalniri, discutii si evenimente care sunt acele aspecte care ma ajuta sa scap de anumite frustrari si neajunsuri si care imi pot imbunatati viata, care ma pot ajuta sa ajung sa imi traiesc visurile.

Altceva, din toate mesajele pe care le primesc, nu ma intereseaza pentru ca nu fac parte din “balsamul meu preferat cu care vreau sa imi spal mintea”.

Mesajele despre suferintelor oamenilor si a esecurilor lor, a ceea ce cred unii ca este bine si rau, ca se poate sau nu, ca este adevarat sau nu, nu fac decat sa ma indoctrineze in loc sa ma influenteze asa cum imi doresc.

De aceea, eu trebuie sa aleg cu ce sa mi se spele mintea.

Eu aleg lucrurile, persoanele, mesajele, ideile de care sa ma las influentat.

De fapt, tot acest proces de triere a informatiillor si de verificare a utilitatii lor pentru viata ta, este mai amplu.

De aceea, in continuare vreau sa-ti prezint mai jos toate partile lui componente.

 

Cum sa te feresti “de balsamul” nedorit pentru spalarea creierului

 

1.Verifica numarul de optiuni care ti se ofera

Ultimul lucru pe care si-l doresc majoritatea politicienilor sau a celor apar in mass media este ca tu sa ai o gramada de optiuni ca sa te decizi sau ca sa faci anumite alegeri in societate, in viata.

Ei nu vor asta!

Este ca si cum scoala si-ar dori de la tine sa te comporti in moduri foarte diverse si sa nu trebuiasca sa fii ascultator si supus regulilor ei.

Cu cat ai mai multe optiuni, cu atat devii mai greu de controlat si cu cat devii mai greu de controlat cu atat mai mult cei care vor ceva de la tine, nu vor putea obtine.

Devii mult mai greu de convins.

Cei care iti incearca spalarea creierului doar in beneficiul lor, nu iti vor transmite niciodata mesaje din care tu sa intelegi ca ai avea mai multe optiuni.

Toate mesajele iti vor fi prezentate ca o ultima scapare sau ca singura cale spre rezolvarea problemelor tale.

 

2. Verifica daca mesajele sunt in acord cu valorile si crezurile tale

Asa cum ti-am vorbit mai sus, eu ma las influentat de persoanele si informatiile care ma ajuta sa evoluez.

Fac acest lucru pentru ca evolutia mea este un lucru pe care il pretuiesc foarte mult in viata mea. Este una din cele mai inalte valori ale mele.

Atunci cand mesajele pe care le primesc incalca intr-un mod agresiv acele lucruri pe care pun mare pret in viata mea, nu le accept ca fiind “ingrediente valabile ce compun balsamul meu preferat”.

Cand o persoana sau un grup de oameni dintr-o organizatie vrea sa iti schimbe modul de gandire scotand in evidenta faptul ca valorile si crezurile tale nu sunt bune, atunci ei incearca sa iti forteze modul de gandire si sa te manipuleze.

Incearca sa te indoctrineze si sa iti reorienteze mintea ca tu sa ajungi sa gandesti doar in folosul lor.

Un influentator pozitiv si integru pleaca de la respectarea valorilor si convingerilor tale si iti prezinta si iti argumenteaza apoi valorile si credintele lui.

Iti demonstreaza si iti scoate in evidenta de ce un nou mod de gandire pentru tine te-ar avantaja mai mult si ti-ar aduce mai multe beneficii.

In final tu esti cel care pune totul in balanta si care va alege care va fi decizia sa.

In plus, scopul influentatorului, comparativ cu cel al manipulatorului, este ca la finalul procesului de spalare a creierului, si tu si el sa fiti intr-o situatie de dublu castig.

 

3. Proiecteaza-te in viitor

Imagineaza-te cum vei fi daca vei adopta acel nou mod de gandire care ti-a fost prezentat!

Proiecteaza-te in viitor si priveste-te ce vei deveni! Ce vei vedea in jurul tau, ce iti vei spune si ce vor spune alti oameni despre tine, cum te vei simti?

Priveste-te si observa cum s-a schimbat intreaga ta viata pentru ca ai ales sa iti schimbi modul tau de gandire, de simtire si de pretuire?

Daca ceea ce vei vedea in viitor iti va face placere, atunci supune-te acelei noi idei, lasa-ti creierul sa fie spalat pentru ca acest lucru se va intampla spre binele tau.

 

Descopera cu ce balsam ti se spala mintea in prezent

Te-ai intrebat vreodata, unde esti tu cel de ieri si cine ai devenit cel de azi?

Esti multumit de omul care ai devenit, de rezultatele pe care le ai?

Fie ca esti multumit sau nu, un lucru este cert.

Tot ce exista in viata ta provine dintr-un mod de gandire cu care anumite persoane (parinti, profesori, prieteni, colegi, sefi,… ) sau organizatii (scoli, biserici, companii, mass media,…) te-au trecut prin ritualul numit, spalarea creierului.

Te-ai supus acestui ritual si ai ajuns acolo unde esti acum.

Daca nu esti multumit de rezultatele tale de pana acum, schimba-ti modul de gandire si el iti va aduce alte rezultate!

Daca nu iti place ceea ce si devenit, schimba-ti modul de gandire si el te va transfoma in altceva ce iti doresti sa devii.

Alege, daca este necesar, sa iti schimbi modul de gandire !!!

 

ATENTIE !!!

Sunt destul de multi oameni care s-au specializat in spalarea creierelor.

Cei care vor ca tu sa devii o persoana de care ei sa se foloseasca, au metode foarte rafinate si le folosesc tot mai mult.

De aceea atunci cand sunt folosite, ele sunt mai greu de observat si aproape imposibil de luptat cu ele prin cele 3 metode pe care ti le-am aratat mai sus.

Este ca si cum te-ai lupta cu un inamic invizibil.

Nu ai cum sa castigi batalia pentru ca nu stii cand trebuie sa te opui si sa reactionezi.

 

Azi nu mai am timp, dar data viitoare iti voi prezenta tot scenariul dupa care organizatiile amintite reusesc sa iti spele creierul fara ca tu “sa te prinzi”.

Pana atunci ma intereseaza foarte mult parerea ta despre acest material.

Ti-am spus deja si ti-o repet.

Toate materialele pe care eu le intocmesc, le fac pentru tine dar cu ajutorul tau.

Tu imi spui ce subiecte te ajuta si despre ce ai vrea sa mai afli de la mine.

Asa ca ajuta-ma din nou cu mesajele si comentariile tale!

Astept sa-mi scrii.

Pe curand!

Cu drag,

Ciprian

PS: Daca simti prin acest material ca spalarea creierului tau te-a ajutat, te rog sa-mi dai un “share”.

Apasa toate butoanele de mai jos! Multumesc!