Cum sa scapi de rusinea si de frica vorbitului in public si sa fii 100% autentic si original

De_ce_urasc_oamenii_sa_vorbeasca_in_public

De ce metodele din carti despre cum sa scapi de frica vorbitului in public nu dau roadele pe care le asteptai?

Salut!

Ciprian sunt si astazi revin cu o completare foarte importanta la materialul “De ce oamenii nu pot scapa de frica vorbitului in public”.

Recunosc ca am intarziat putin cu revenirea mea pe care ti-am promis-o in legatura cu acest subiect.

Am intarziat pentru ca am avut de pus la punct cateva detalii cu privire la workshop-ul  despre care ti-am vorbit data trecuta.

Pentru ca vreau sa il organizez in mai multe locuri din tara, am mult de lucru cu echipa mea privind logistica si organizarea.

Dar nu vreau sa insist si sa iti vorbesc de ce am intarziat cu acest material, ci mai de graba prefer sa trec direct la subiectul de azi. 

Asa ca, vreau sa ma revansez fata de tine pentru ca nu mi-am indeplinit promisiunea la timp si sa iti ofer cateva informatii pe care nu le gasesti in alta parte.

De aceea te rog sa lasi balta, pentru 15-20 de minute, tot ce faceai pana acum, sa iti gasesti o pozitie confortabila…

…si o bautura preferata, pe care sa nu o versi pe laptop sau pe telefon  si sa sorbi usor din ea in timp ce absorbi treptat aceste informatii. 

Azi o sa te lamuresti de ce metodele pe care le-ai gasit prin carti si care promiteau ca te vor scapa de frica si rusinea vorbitului in public, nu au dat roadele pe care le asteptai.

Vei afla care sunt treptele pe care este organizata mintea noastra si cum “trebuie sa cobori aceste trepte spre interior” ca sa prinzi putere tot mai mare si sa faci fata unei situatii de stres intens.

Vei intelege ce ai de facut de acum inainte ca sa poti sa te simti in largul tau atunci cand vorbesti in fata publicului si sa iti dai voie sa fii 100% autentic si original.

Esti pregatit! Te mai astept sau deja ai bautura in fata? 

OK! Trecem la treaba!

*** *** *** 

Iti spuneam data trecuta ca noi oamenii, cand ne aflam in fata unei situtii de stres puternic, asa cum este si cazul vorbitului in public, avem tendinta sa ne identificam cu propria noastra minte.

Noi practic, cand suntem stresati, dam curs emotiei noastre intense astfel incat noi si acea emotie devenim totuna.

Aminteste-ti un moment din viata ta cand ai devenit foarte furios. Ce poti sa spui despre asta?

Ca in acele momente aveai senzatia ca toate gandurile tale ti-au inghetat in minte si ca pur si simplu ai avut un moment cand efectiv ai uitat de tine si te-ai trezit ca faci un lucru fara sa-l mai constientizezi.

Pur si simplu simteai ca nu mai erai altceva decat acea emotie de furie.

La fel, poti sa te gandesti la o situtie din viata ta cand ai simtit o frica intensa sau o rusine intensa.

In acel moment parca din nou ai uitat de tine si parca mainile si picioarele tale strigau la tine : “Tai-o repede frate ca nu-i de stat pe aici! Ori ia-o la fuga ori intra in pamant, fa ceva!”.

Daca prin asta ti-ai salva viata, atunci, OK, ai spune, “ce bine ca mainile si picioarele mele ma atentioneza in fata pericolului!”

Dar cand pericolul nu exista,… decat in mintea ta, atunci ce poti spune despre reactia ta, ca iti foloseste sau iti dauneaza vietii tale?

Mie astfel de reactii mi-au daunat tot timpul atunci cand m-am aflam in situatia sa deschid gura in fata oamenilor.

Am stat mult timp blocat fara sa pot sa imi exprim ideile si sa urc profesional la nivelul la care consideram ca merit sa fiu.

Frica vorbitului in public m-a facut sa raman estompat in imaginea unui om mediocru si neputincios, indiferent cat de multe stiam sau cat de valoroase erau ideile mele.

Tot din cauza emotiilor de vorbit in public nu puteam avea nici autoritatea si nici puterea de convingere asupra celor care trebuiau sa ma asculte sau sa ma urmeze.

Ma comportam ca si cum urmeaza sa mi se intample ceva rau, de parca publicul pe care il vedeam in fata ar fi fost o amenintare pentru mine.

Si uite asa, nu puteam sa imi dau voie sa fiu 100 % autentic si original si iti spun drept ca era pacat de mine pentru ca simteam ca ma irosesc.

*** *** ***

Buuuuun! Ai inteles mesajul! Hai sa vedem ce este de facut!

Hai sa analizam ce se intampla in mintea noastra si care este structura dupa care ea organizeaza toate lucrurile si care sunt treptele pe care ea aseaza toate informatiiile.

Ai auzit vreodata urmatoarea fraza: “Interiorul nostru produce schimbari in exteriorul nostru”.

Sunt sigur ca ai auzit-o!

Putem spune ca, intotdeauna, in exteriorul nostru se intampla acele lucruri care se gasesc in interiorul nostru.

Adica daca avem un gand negru, negativ, in jurul nostru se vor intampla lucruri care corespund acestor ganduri ale noastre.

Daca de exemplu ne indreptam in viata noastra intr-o directie in care nu ne dorim si astfel ne simtim in interiorul nostru nefericiti, cred ca este clar cum vor fi rezultatele noastre.

Ce realizari si ce rezultate iti poate aduce un lucru pe care il faci in greata?

Ei, principiul dupa care este structurat si psihicul nostru este acela al relatiei dintre interior si exterior.

In continuare iti voi arata cum se influenteaza interiorul si exteriorul mintii noastre si cum anume putem produce schimbari din interiorul nostru ca ele sa se vada in afara noastra.

O sa vorbim concret despre situatia exterioara in care noi nu putem fi 100% autentici si originali in fata unui grup de oameni care ne care ne privesc si ne asculta.

Aceasta este problema noastra, situatia noastra exterioara cu care ne confruntam. Clar pana aici?

BUUUUUN! Conform principiului de influentare interior – exterior, aceasta situatie a noastra exterioara este declansata datorita unui aspect din interior.

Primul aspect interior sau prima treapta din interiorul mintii noastre care poate influenteaza exteriorul nostru (situatia), este acea treapta pe care se afla comportamentele si actiunile noastre.

Este acel nivel, al mintii noastre care raspunde la intrebarea, “Ce putem face ca sa schimbam situatia exterioara?”.

Cu alte cuvinte, daca ne schimbam comportamentul si actiunile noastre, situatia exterioara numita vorbitul in public se va schimba. Corect? Corect!

Daca schimbam comportamentele si actiunile noastre schimbam situatia exterioara.

Cum_sa_scapi_de_rusinea_si_de_frica_vorbitului_in_public

Ce inseaman acest lucru pana aici, schimbarea actiunilor si comportamentelor?

Cand vrem sa schimbam situatia in care ne aflam atunci cand vorbim in public, schimbam lucrurile care sustin aceasta situatie si intreprindem cateva actiuni.

Adica, ne pregatim discursul foarte bine, il repetam, il alcatuim intr-o structura logica, lesne de inteles, venim cu intamplari, exemple, povesti,….

In acest fel, ce zici, se schimba lucrurile in exterior? DA! Se schimba!

Cand schimbi tot ceea ce faci ca sa te prezinti in fata publicului, adica schimbi modul cum te pregatesti dinainte, atunci aparitia ta va fi alta.

In acel moment prestatia ta in fata publicului incepe sa simta anumite modificari.

Intrebare: “Acest lucru te scapa si de emotia din fata oamenilor?”

Raspuns: “Pai se vede pe undeva ca am discutat pana acum de emotie? NU!”

Intr-adevar iti cresti putin increderea in tine dar asta nu inseamna ca ai scapat de frica si de rusinea vorbitului in public si ca devii un mare orator.

Mergem mai departe? Mai ai din bautura preferata sau facem o pauza ca sa-ti mai pregatesti inca una? 

Mergem in continuare pe acelasi principiu si afirmam faptul ca treapta interioara pe care am coborat acum, in adancul mintii noastre, este si ea, la randul ei, o situatie exterioara pentru o alta treapta.

Aceasta noua treapta este nivelul mintii noastre care raspunde la intrebarea,  Cum sa facem ca sa schimbam situatia exterioara?”

Acum vom cobori din nou, mai in profunzimea psihicului nostru, acolo unde se afla abilitatile noastre si de unde comportamentul si actiunile noastre sunt “vazute” ca fiind exterior.

Adica, daca vom schimba abilitatile noastre si modul cum comunicam mesajul nostru in public, vom putea schimba comportamentul nostru si aplicand principiul mai departe vom putea schimba si situatia exterioara.

Cum_sa_scapi_de_rusinea_si_de_frica_vorbitului_in_public_2

Ce inseamna schimbarea abilitatilor in acest stadiu al mintii noastre?

Cand vrem sa schimbam comportamentul atunci cand vorbim in public, facem schimbari asupra modului in care transmitem mesajul nostru publicului.

Cu alte cuvinte, invatam sa folosim limbajul corporal, inflexiunea vocii, tehnici de acaparare a atentiei, de relationare cu publicul,…

Ajungem la un moment dat sa capatam experienta vorbitului in public si sa ne crestem abilitatile noastre de vorbitori.

Odata cu cresterea abilitatilor ne crestem astfel tot mai mult increderea in noi.

In acest fel, ce zici, se schimba lucrurile in exterior? DA! Se schimba!

Destul de mult dar,…., din pacate insuficient incat sa ajungi sa nu mai simti deloc acei fluturi din stomac, acele palme transpirate, acel nod in gat de la inceputul unui discurs.

Inca nu poti spune ca ai atins nivelul maxim de autenticitate si originalitate.

Daca nu ma crezi, intreaba oamenii care traiesc din aparitiile lor in public (artisti, oartori,…) si vezi ce iti vor spune.

Iti vor spune aceeasi vorba devenita celebra, “Cine spune ca nu are emotii atunci cand vorbeste in public, este un mincinos”.

Cum, chiar daca incepi sa ai experienta, tot nu scapi de frica vorbitului in public?

La aceasta intrebare am un raspuns scurt!

Am ascultat o declarate neoficiala a unei cantarete din Romania care spune ca si acum, dupa o cariera de 35 de ani de cantat, la inceputul unui concert ia  o pastila de linistire a emotiilor.

Asa ca experienta prestatiilor in fata unui public, inca nu reuseste sa te faca sa nu mai simti frica de vorbit in public si inca nu te scapa definitiv de acea senzatie ca te-ai putea face de rusine.

 ***

OK! Pauza!

Roteste putin capul spre dreapta si spre stanga, roteste umerii in spate si in fata, ridica mainile in sus pentru 5 secunde si soarbe o gura mare din bautura pe care ti-a pregatit-o.

Ti-am sugerat sa faci o pauza pentru ca abia de acum lucrurile devin mai interesante

Vom cobori, acum, pe o alta treapta interioara a mintii noastre si vom ajunge la nivelul la care se afla emotiile noastre.

Emotiile noastre sunt cele care sustin si care stau la baza abilitatilor noastre si ele sunt interiorul abilitatilor noastre.

Aplicand acelasi principiu de influentare interior-exterior, putem spune ca daca reusim sa intervenim asupra emotiilor noastre in mod direct, vom reusi sa schimbam situatia noastra exterioara legata de vorbitul in public.

Plecand de la emotiile noastre si urcand inapoi pe trepte, ne vom putea imbunatati abilitatile noastre.

Acestea, vor putea la randul lor schimba comportamentele si actiunile noastre care vor putea schimba in continuare situatia noastra exterioara.

Cum_sa_scapi_de_rusinea_si_de_frica_vorbitului_in_public_3

Ce inseamna sa intervenim direct asupra emotiilor noastre?

Inseamna sa aplicam, la inceputul discursului nostru, anumite metode si tehnici care pot sa ne schimbe efectele adrenalinei din sange, care corespunde senzatiei de frica.

Prin cateva exercitii fizice, respiratie abdominala, prin repetarea unor gaduri pozitive (mantre), despre noi si despre ce urmeaza sa facem in fata publicului, prin vizualizarea succesului, reusim in mare masura sa contrabalansam efectele fricii.

Daca aceasta frica nu este un stres foarte puternic care iti face dintii sa iti clantane in gura, aceste metode si tehnici pot functiona (unele cu sanse mai mari, iar altele mai mici).

Insa, pentru persoanele la care stresul este mult prea mare, exercitiile pe care le face chiar pot sa nu aiba efect.

Un alt mare neajuns, pana aici, ar fi ca daca inainte de un discurs nu ai timp sa aplici toate aceste metode si daca esti luat prin surprindere, fiind nepregatit, atunci ce te faci?

Pentru mine, aceste experiente in care frica isi facea din nou aparitia in momentele in care eram pus in situatia sa tin un discurs improvizat, m-au facut sa am dubii ca as putea scapa vreodata de frica.

Cand trebuia sa vorbesc in fata unui public pe nepregatite si nu mai aveam timp sa fac exercitiile de relaxare, ma simteam exact ca la inceput, neputincios si slab.

Simteam cum frica prelua din nou controlul si cum devin din nou foarte serios sau incep sa fac gafe si sa vorbesc lucruri stupide si fara sens, crezand ca in acest fel imi pot ascunde emotiile.

Vrei sa stii ce a urmat? Si cum pot vorbi azi fara frica, chiar daca nu m-am pregatit dinante si chiar daca nu am avut timp sa ma relaxez?

Cred ca te-ai prins! ( noroc de laptele pe care l-ai baut azi dimineata  )

Am continuat sa aplic principiul de influentare interior-exterior.

Am coborat mai in interiorul meu si am am ajuns acolo unde aceasta noua treapta reprezinta interiorul pentru emotiile mele care acum au devenit noua situatie exterioara.

Adica am ajuns in acel nivel interior in care se afla EU-ul meu, sinele care sta in spatele mintii mele, la pupitrul ei de comanda.

Cum_sa_scapi_de_rusinea_si_de_frica_vorbitului_in_public_4

Ce insemana sa ajungi pe treapta interioara pe care se afla EU-ul tau?

Sper ca nu te-am speriat cu asta! Stai linistit!  

Sa stii ca nu m-am desprins de corp si am ajuns in eter sau in etern. 

Ci pur si simplu am ajuns sa constientizez ca eu exist dincolo de mintea mea.

Mai tii minte metoda pe care ti-am prezentat-o in materialul trecut? (Daca vrei sa ti-o amintesti fa click aici).

Daca ai aplicat metoda de data trecuta, vei intelege usor tot ce urmeaza sa iti spun.

Fara sa fiu doar logic si sa analizez rational, am inteles ca eu sunt cel care stapaneste emotiile si gandurile si ca o emotie care a aparut in mintea mea, poate sa dispara exact cum a aparut.

Am aflat ca exist dincolo de mintea mea si ca in timp ce vorbesc in public, pot sa am atentia divizata astfel incat sa pot fi atent la ceea ce spun si in acelasi timp sa fiu atent si la ceea ce gandesc si ce simt.

Pur si simplu, am ajuns sa ma pot concentra pe mai multe lucruri deodata care se intampla in interiorul meu si astfel sa simt senzatia ca sunt deasupra lor si ca le pot detine permanent controlul.

Stiu ca pare poate o fantasmagorie, o poveste cu zane, dar dupa ce o sa practici aceasta metoda de divizare a atentiei, timp de cateva saptamani, o sa vezi ca mintea ta incepe sa functioneze altfel.

Acum intelegi de ce metodele pe care le-ai gasit pana acum si le-ai aplicat, nu ti-au adus rezultatele pe care le asteptai?

DA! Pentru ca, mergand pe principiul de influentare interior-exterior, acele metode se opresc undeva la nivelul emotiilor.

Astfel, ele nu au suficienta putere sa schimba starea ta exterioara, adica aceea cand te afli in fata publicului.

Cu cat te duci mai mult spre interior tau, cu atat puterea ta interioara, pe care o poti exercita asupra exteriorului tau, creste tot mai mult.

Abia de pe treapta interioara pe care se afla EU-l tau, poti sa iti gasesti resursele care sa te ajute sa scapi definitiv de frica vorbitului in public.

Acum cred ca te intrebi daca aceasta treapta a EU-lui este limita noastra interioara?

(Probabil ca pui aceasta intrebare pentru ca esti nelinistit ca ti s-a terminat bautura preferata  ).

Raspunsul este simplu. NU este ultima!

Nu este nici macar etapa finala in care, daca ajungi, vei scapa definitiv de rusinea si de frica vorbitului in public.

Cateodata, EU-l este atat de ancorat in situatie exterioara incat chiar si de la acest nivel se poate intampla sa nu rezolvi de fiecare data problema.

In acest caz, trebuie sa continui si mai mult incursiunea in interiorul tau, ca sa ajungi sa detii o putere interioara si mai mare.

*** *** ***

Cred ca pentru azi este suficint! Ma tem ca m-am lungit cam mult.

Articolul de azi a ajuns la final, asa ca vreau sa te intreb, “Te-ar interesa o continuare a acestui material?”.

Ai vrea sa iti sporesti si mai mult puterea ta interioara ca sa scapi de rusine si de frica cand te prezinti in fata unui public si sa fii 100% autentic si original?

Lasa-mi, te rog, un comentariu si spune-mi cum te-au ajutat aceste informatii ca sa intelegi de ce tot ce ai incercat pana acum nu te-a facut sa ai prestatie relaxata in fata unui grup de oameni?

Spune-mi parerea ta!

Pe curand!

Cu drag si cu atentie divizata la ce gandesc, simt si scriu, 

Ciprian

 PS: Aceste informatii nu le gasesti in carti. Asa ca nu fi foarte secretos si nu le tine numai pentru tine, ci “share- uieste-le” cu incredere!

 Fii unul dintre cei care scapa omenirea de rusinea si de frica vorbitului in public! 

PPS: La workshop-ul “Cum sa scapi definitiv de frica vorbitului in public” o sa cobori si mai in interior tau, pe o nou treapta de unde EU-l tau “se vede” ca fiind exterior.

De pe aceasta treapta, dincolo de EU-l tau, vei putea sa redescoperi acea atitudine pe care o aveai fata de tine in copilarie si cu care faceai toate lucrurile fara trac emotional, fara griji si fara stres.

Cand doar te bucurai si erai entuziasmat ca te afli undeva sau ca faci un anumit lucru.

Este acea atitudine pe care mintea, cu timpul, ta a inceput sa o mascheze, sa o tina ascunsa si incatusata in interiorul tau.

PPPS: Vino la worshop ! La ora la care am scris acest mterial mai ramasesera libere doar 5 locuri si mai putin de 4 zile pana cand expira pretul promotional.

Pentru alte detalii despre bonusurile pe care le primesti, garantia returnarii banilor daca nu esti multumit si alte detalii ce tin de organizare,…

 …apasa butonul de mai jos si intra ACUM pe pagina evenimentului!

Fii tu insuti! Fii din nou 100% autentic si original !

banner-facebook-21martie