Cum sa castigi oamenii de partea ta in mai putin de 1 minut [prea simplu sa nu poti aplica]

 

Banner_Oameni

 

 

 

Salut!

Marea problema a oamenilor care invata cum sa-si creasca puterea de convingere si impactul asupra celorlalti este ca metodele sau tehnicile pe care le invata li se par prea complicate pentru ei ca sa le poata aplica.

Ii aud pe la intalnirile de coaching si consiliere spunandu-mi :

“Aaa, dar nu cred eu ca am sa pot aplica vreodata asa ceva cu copilul meu!”

“Nu ma vad in stare sa fac asa ceva cu sotul meu. O sa creada ca am devenit nebuna”.

“Mi se pare putin peste mana  sa schimb acum lucrurile la 180 de grade cu colegii mei, atata timp cat ei ma cunosc cine sunt si cum procedez”?

De fiecare data cand vad ca primesc astfel de semnale de la un client, ii spun urmatorul lucru:

“OK! Hai sa-ti prezint ceva foarte simplu ca sa poti aplica la inceput si apoi trecem la lucrurile complexe. Esti de acord?”

Raspunsul este clar, da, pentru ca cine nu ar fi de acord sa faca cunostinta cu lucruri simple si utile pe care apoi sa le foloseasca ca sa isi atinga scopul?

***

Da asa este! Cateodata este greu sa castigi oamenii de parte ta.

In acest material mi-am propus sa iti vorbesc si tie despre aceste 2 tehnici banal de simple in legatura cu cresterea puterii de convingere.

Aceste tehnici le dau ca exemplu de fiecare data atunci cand altele par prea complicate.

Ele te vor putea ajuta sa treci peste refuzurile, obiectiile, amanarile sau orice rezistenta a celor carora le ceri sa faca un anumit lucru pentru tine.

Vei putea sa le deschizi oamenilor din jurul tau apetitul pentru actiune si pentru acceptarea ideilor tale.

Vei putea sa castigi oamrenii de partea ta.

 

 1. Spune-le cate un secret

Secret

 

 

 

 

 

 

Marea majoritate a oamenilor sunt foarte doritori sa afle secrete si apoi sa vada cum ar putea sa le foloseasca in propriul lor beneficiu.

In constiinta umana, secretele sunt informatii pretioase pe care atunci cand le afli incepi sa detii un avantaj in fata celorlalti sau te pozitionezi cu cel putin un pas inaintea lor.

De aceea, intr-un mod instinctiv, cumva suntem  atrasi ca albinele la miere de aflarea secretelor si mai mult, suntem recunoscatori celor care ni le dezvaluie.

In cazul unui proces de persuasiune, atunci cand vrei sa iti folosesti puterea de convingere cu succes, ai nevoie sa dobandesti de la cei din fata ta care te privesc si te asculta, 3 elemente esentiale care te pozitioneaza in postura de influentator:

  • Credibilitatea

>>aici poti sa vezi din nou cum sa devii o persoana credibila<<

  • Respectul celor care te urmaresc
  • Simpatia

Una din cheitele cu care putem “deschide acea poarta” catre cele 3 elemente este sa impartasim secrete auditoriului nostru.

Uite despre ce este vorba!

EXEMPLU:

“In mod normal n-ar trebuie sa va vorbesc despre asta acum pentru ca o asemenea informatie se poate spune doar celor care…. Pentru ca va simt aproape si vad ca sunteti foarte interesat, azi o sa fac o exceptie si o sa vorbesc anticipat despre…”

“Pentru ca suntem intr-un grup restrans si urmarim toti acelasi interes, pot sa va spun acum secretul despre…”

“Vreau sa imi promiteti ca ceea ce o sa va spun in continuare va ramane confidential. De indata ce veti auzi secretul pe care o sa vi-l divulg, veti intelege de ce vreau ca aceasta discutie sa ramana doar intre noi”.

Asemenea declaratii pe care le poti face atat in fata unei singure persoane cat si atunci cand vorbesti in public, demonstreaza ascultatorilor tai ca ai incredere in ei, ca ii simpatizezi si ca ai un respect deosebit pentru ei.

Cu aceasta tehnica simpla, eu am castigat instant simpatia unei clase de a 12-a pe vremea cand eram profesor.

Faptul ca le-am spus un lucru pe car nu il mai auzisera de la un alt profesor, le-am aratat ca sunt apropiat de ei.

Atunci cand esti primul care le arati ca tu ai deja pentru ei cele 3 sentimente, dovada  vie fiind faptul ca le spui un secret pe care nu il spui oricui, vei starni din partea lor reactii de reciprocitate.

Si ei, la randul lor vor avea tendinta sa simta aceleasi lucruri pentru tine.

In acest fel ei se vor deschide si vor fi pregatiti sa iti accepte cererile, propunerile sau produsele si serviciile tale.

Din acel moment este mult mai simplu sa castigi oamenii de partea ta si sa convingi sa iti accepte ideile.

 

2. Reformuleaza orice situatie ivita in propriul tau beneficiu

Reincadrare

 

 

 

 

 

 

 

Cred ca sunt destul de numeroase situatii in care te-ai intalnit cu o rezistenta din parte interlocutorilor tai atunci cand le-ai facut o propunere sau cand ai vrut sa le vinzi ceva.

Fie ai fost refuzat categoric,fie ai fost martor la o decizie amanata, fie te-ai confruntat cu anumite obiectii.

Din acest motiv, vreau ca in continuare sa iti prezint cea mai simpla tehnica care te poate ajuta sa treci peste toate aceste esecuri.

Iti voi arata cum sa faci ca atunci cand se iveste o situatie ca cele amintite mai sus , tu sa reusesti sa o intorci, intr-un mod elegant, in beneficiul tau.

In momentul in care stii foarte clar ce iti doreti de la ceilalti, subconstinetul tau te va ajuta sa castigi oamenii de partea ta si sa obtii de la ei acel lucru.

Astfel vei avea capacitatea sa schimbi contextul in care se desfasoara discutia si sa reformulezi raspunsurile celui din fata ta astfel incat acesta el sa le poata privi dintr-o perspectiva opusa, favorabila atingerii scopului tau.

Acest procedeuse numeste, in psihologia aplicata, reincadrare.

EXEMPLU:

“Partenerul: Recunosc ca ideea ta este buna dar nu am mai auzit la nimeni sa functioneze

Tu: Tocmai de aceea ar trebui sa punem ideea in aplicare. Vom fi primii care vor face acest lucru si vom beneficia de avantajele celui care deschide calea in acest domeniu.”

 

“Clientul: Nu am suficienti bani sa-mi iau o masina noua, asa ca mai bine o repar pe asta veche.

Tu: Tocmai de aceea ar fi bine sa iti ei o masina noua. Banii pe care ii vei baga in reparatia ei de fiecare data cand se strica vor depasi rapid valoarea unei masini noi.”

 

“Copilul: Nu vreau sa merg astazi la camin pentru ca vreau sa raman acasa si sa ma joc.

Tu: Tocmai de asta este mai bine sa mergi la camin. Acolos sunt multi copii cu care te poti juca si in plus sunt mai multe jucarii din care poti alege”

 

Cred ca ai inteles care este idee cu formularea “Tocmai de aceea…”.

Aceasta formulare te va conduce la un raspuns din partea lor, ceva de genul “da,…asa este,… ai dreptate” (adica exact ce iti doreai sa obtii, nu-i asa?).

De fiecare data cand te intalnesti cu o situatie in care cineva iti prezinta o scuza prin care iti da de inteles ca el nu poate sa faca ce tocmai tu i-ai cerut, gandeste-te rapid cum sa formulezi un raspuns ca cele de mai sus.

Raspunsul tau trebuie sa-l faca sa inteleaga ca tocmai acel motiv care il impiedica sa actioneze, de fapt, este un motiv favorabil lui.

Orice lucru, relatie, intamplare sau experienta este ca o moneda cu 2 fatete.

Are 2 sensuri in care poti privi lucrurile, una favorabila si una nefavorabila contextului.

Tu alege acea fata a monedei, acel sens favorabil tie care iti aduce beneficii si te ajuta sa iti atingi scopul dorit !!!

 

Aceastea au fost cele 2 tehnici foarte, foarte simple pe care am dorit sa ti l e prezint.

Sunt atat de simple ca ar fi pacat sa nu le aplici in diferitele tale situatii atunci cand te intalnesti cu oamenii.

Oricand iti trece prin minte o intrebare, astept un email de la tine.  

Scrie-mi intrebarile tale si spune-mi ce pot sa fac pentru tine ca sa te ajut! 

Invata sa castigi oamenii de partea ta pentru ca timpul trece si… din pacate problemele cu oamenii raman! 

Pe curand! 

Cu drag,

Ciprian Scutariu