Afla cum poti sa ridici barierele de comunicare ale oamenilor dificili

 Ciprian Scutariu - coach, trainer, speaker

Bun venit la site-ul leader-in-actiune.ro ! 

     Pe o scară de 1 la 10, cât de nasol este pentru tine în comunicare să ai de-a face cu o persoană dificilă, fie ea şef, prieten, coleg, partener sau chiar şi un copil?

    Cât de stresant şi enervant este pentru tine?

    Cu ceva timp în urmă îmi aduc aminte că atunci când un om dificil, simţeam cum strângeam din dinţi şi-mi imaginam că îl muşc de gât.

   Glumesc! Oricum, nu suportam în faţa mea astfel de oameni.

    Sunt sigur că îţi este foarte greu cu aceşti oameni pentru că răbdarea are şi ea limitele ei, iar dorinţele şi ideile tale se lovesc de barierele de comunicare pe care un om dificil le coboară în comunicarea cu tine.

    Când discutăm despre oamenii dificili, şi tu şi eu îi putem caracteriza într-un mod diferit, în funcţie de reprezentarea noastră mentală formată în urma experienţei avute cu astfel de oameni.

  Pentru fiecare din noi, oamenii dificili ar putea fi:

-         cei care sunt rigizi şi de neclintit cu privire la propriile principii şi credinţe

-         cei posaci, încăpăţânaţi şi distanţi, lipsiţi de încrederea în oameni

-         cei care au toane şi se „sucesc” când ţi-e lumea mai dragă

-         cei care găsesc tot timpul argumente care să-ţi demonteze acţiunile

-         cei de genul „daaaa, lasă că îţi arăt eu ţie…” şi care merg până în pânzele albe să-ţi demonstreze că ai greşit sau că nu ai dreptate

-         cei care te fac mereu să te simţi inconfortabil sau inferior

-         cei cu care oricum vei proceda tot nu vei ieşi bine şi care te fac să te simţi tot timpul vinovat

… şi lista poate continua

 

      Odată cu trecerea timpului, de la „muşcatul de gât” am trecut la o convingere care mă ajută să înţeleg oamenii în comunicare şi să relaţionez mai bine cu ei.

     De fapt am ajuns să cred într-o prezumţie despre care ţi-am mai vorbit şi în alte materiale şi care spune că: „Oamenii nu sunt comportamentul lor”.

   Starea emoţională în care se află o persoană îi conturează comportamentul şi procesul de comunicare.

   Un om dificil, nu este dificil, ci are un comportament pe care noi îl percepem ca fiind dificil pentru noi să-l acceptăm şi să ne descurcăm cu el.

   Cu alte cuvinte un om dificil se află într-o stare emoţională nepotrivită şi din acest motiv îşi coboară barierele comunicării.

 

Cum poţi să ridici barierele de comunicare?

 

      Tehnicile le vom discuta 1+2 august la 6 AM Coworking din Piatra Neamţ (click pe link pentru mai multe detalii), dar acum o să-ţi prezint o mostră din ceea ce va fi la training.

     Îţi voi da 2 tehnici pe care să le aplici imediat cu oamenii dificili din viaţa ta.

Una acţionează la nivel conştient şi una la nivel subconştient.

    Principiul de la care plecăm în aplicarea acestor tehnici este acela că noi oamenii în general avem tendinţa să acordăm încredere acelora care seamănă cu noi.

    Suntem mai vulnerabili şi astfel suntem mai puţin dispuşi să întâmpinăm rezistenţă la oamenii care ne plac pentru că sunt ca şi noi.

   Cu alte cuvinte, cu cât îţi atribui mai multe puncte în comun cu acea persoană cu atât ea îşi va spune: „hei, te plac pentru că semeni cu mine”.

   Tehnicile pe care ţi le-am promis acum sunt legate de crearea acelui teren comun de care ai nevoie cu persoana din faţa ta, cu persoana dificilă.

 

1. La nivel conştient, creare consensului în comunicare

 

    Părerea ta coincide cu părerea interlocutorului. Eşti de acord tot timpul cu ceea ce spune ea sau el, iar ea sau el este conştienţi de acest lucru.

   Pentru ca cel din faţa ta să-ţi dea dreptate, mai întâi trebuie ca tu să-i dai dreptate. (fii fără grijă că acest proces durează puţin şi nu te va transformă într-o persoană prefăcută).

 

 2. La nivel subconştient, oglindirea posturii în comunicare

 

    Copierea în oglindă a poziţiei corpului, are un efect la nivelul subconştientului persoanei cu care comunici.

   Persoana din faţa ta, chiar dacă nu-i vorbeşti, vede la tine ceva asemănător, dar nu-şi dă seama ce anume te face pe tine să semeni cu ea.

 

   Atunci când semeni cu oamenii cu care comunici, ei te vor place şi se vor „deschide” faţă de tine.

   La trainingul „Cum să fii pe placul oamenilor dificili”, vom face multe aplicaţii şi exerciţii referitoare la tehnicile pe care le vom învăţa.

     Mai sunt 4 zile în care poţi să te încadrezi în condiţiile preferenţiale de participare.

   Fă click aici, intră pe site, vezi condiţiile de participare şi nu rata înscrierea la preţuri reduse! Mai sunt doar 5 locuri!

 

     Te aştept cu drag!

Ciprian, prietenul tău

PS 1: Fii cu ochii pe email pentru că o să revin şi cu alte secrete de abordare a oamenilor dificili.

PS: 2 : Scrie-mi te rog câteva rânduri şi spune-mi părerea ta despre aceste 2 tehnici. Mă interesează să ştiu cam ce tip de informaţii ai vrea să-ţi mai trimit.  Nu te zgârci cu share-urile. Mulţumesc! :)