Afla cele 3 niveluri de ascultare

 Cele_3_niveluri_de_ascultare

Cred că nu eşti străin de formulările legate de importanţa ascultării precum:

      „Avem 2 urechi şi o singură gură, de aceea trebuie să ascultăm de 2 ori mai mult decât să vorbim”, „o comunicare eficientă înseamnă de fapt să asculţi mult şi să vorbeşti puţin”… şi aşa mai departe.

     Într-adevăr, ascultarea este elementul cel mai important al comunicării, dar ea nu este atât de simplă pe cât pare şi pe cât  se spune prin diverse citate şi sintagme.

    Abilitatea ascultării este una rară.

    În general noi oamenii ascultăm cuvintele până în punctul în care mintea ne fuge rapid la o experienţă de-a noastră similară, pe care am avut-o  sau la ce urmează să spună persoana în continuare.

    Dacă cineva ne povesteşte cum a fost în concediul lui din Grecia şi la un moment dat ne descrie cum a sorbit el dintr-un frape la malul mării, imediat având şi noi o astfel de experienţă, gândurile noastre încep să zboare în timp la ce am simţit noi în acele momente, întrerupând astfel procesul de ascultare.

      Chiar dacă cuvintele le receptăm cu urechile, noi de fapt ascultăm cu emoţiile noastre.

    Ascultarea eficientă se produce dincolo de cuvinte, pătrunzând în niveluri mult mai profunde, concentrându-ne pe lumea interlocutorului.

    Ascultarea este un proces complex care se desfăşoară pe 3 niveluri de profunzime:

 

   Nivelul 1:

     Ascultarea la acest nivel se focalizează pe lumea noastră internă.

     Ascultăm cuvintele celeilalte persoane, dar ne concentrăm şi interpretăm informaţiile primite strict în legătură cu noi şi cu experienţele noastre.

     La acest nivel are loc o detaşare, o desprindere a noastră faţă de interlocutor. Nu mai suntem în moment de sincronizare cu participantul la discuţie.

 

Nivelul 2:

   Ascultarea la acest nivel este intenţionată, conştientă şi coercitivă.

      Ascultăm cuvintele şi dincolo de ele, ne implică activ, susţinând interlocutorul în procesul lui de comunicare.

    La acest nivel ascultarea se numeşte ascultare activă. Aici punem întrebări clarificatoare, parafrazăm şi suntem extrem de curioşi, rămânând astfel concentraţi pe partenerul de discuţie.

 

Nivelul 3:

Acest nivel este cel mai profund şi se realizează într-un câmp global de ascultare.

      La acest nivel ascultăm de fapt şi emoţiile celui din faţa noastră. Păstrând caracteristicile nivelului 2, la acest nivel observăm şi anumite schimbări de energie şi vibraţie şi a subtilităţilor senzoriale.

     Ascultăm cuvintele, detectăm canalele senzoriale preferate (vizual, auditiv, kinestezic), analizăm tonalitatea şi ritmul vocii, gesturile, postura şi expresiile faciale, ritmul respiraţiei, mişcarea ochilor şi sprincenelor.

   Abia la acest nivel putem să detectăm şi să traducem emoţiile participantului la discuţie şi să realizăm o conectare emoţională, primind întreaga informaţie care ne vine de la interlocutor.

    Cum bine spunea cineva, aici, la acest nivel, se unesc datele de hard şi de soft şi ascultarea atinge un maxim de receptivitate.

    Ca şi concluzie, o ascultare eficientă şi autentică se realizează atunci când ne aflăm între nivelurile 2 şi 3, atunci când îmbinăm curiozitatea şi concentrarea pe interlocutor cu empatia şi compasiune faţă de acesta.

    Cred că ţi-a dat şi tu seama că pentru însuşirea unor astfel de exerciţii practice pentru a reuşi atingerea nivelelor 2 şi 3 este nevoie de aplicaţii care nu pot fie făcute prin scris.

 

    Acesta este motivul pentru care m-am decis să organizez trainingul: „Cum să fii pe placul persoanelor dificile”, în care ascultarea şi detectarea emoţiilor celuilalt fac parte din conţinutul de informaţii şi exerciţii.

   La acest training voi prezenta mult mai multe informaţii despre cum să te poziţionezi faţă de orice persoană pe care o ai în faţa ta, astfel încât ea să coboare barierele create de propriile emoţii şi care o transformă într-o persoană dificilă.

    Apasă aici şi află toate detaliile organizatorice, dar grăbeşte-te pentru că timpul zboară, iar mai mult de jumătate din locuri deja s-a ocupat.

Te aştept cu drag !

Pe curând!

PS: Dacă nu ai reuşit încă să ajungi la pagina de prezentare, accesează direct linkul de mai jos

http://leader-in-actiune.ro/cum-sa-fii-pe-placul-oamenilor-dificili/